top of page

Op elkaars lip tijdens de Coronadip

Het is vaker voorgekomen, sterker nog, ieder weekend is het zo (althans hier bij mij), je bent met z’n allen thuis. En een ieder gaat zijn eigen gang of je onderneemt samen of in delen verschillende activiteiten. En dat gaat meestal vrij harmonieus, ontspannen etc.

Ervaringen online delen over thuis zitten met je gezin tijdens de Corona crisis
Online in gesprek, verbinden op afstand

En dan zitten we ineens thuis

Zo begon het afgelopen maandag ook. En toch is het anders in deze Corona tijd.

Want mijn man moet thuiswerken, ik werkte al vanuit huis en dochterlief moet eigenlijk ook aan school beginnen, thuis.


Eeuh school, huiswerk, zelfdiscipline?

De scholen moesten even opstarten, dus het wat en hoe was nog niet helemaal duidelijk.

Vandaag ligt alles klaar. Voor haar geldt; weekplanners, magister, info hier en info daar. Met het voordeel dat zij een chromebook klas leerling is, wat betekent dat zij al enigszins bekend is met online leren, huiswerk maken etc. Maar er zijn veel leerlingen die die vaardigheid nog niet onder de knie hebben.

Desalniettemin valt het niet mee om ineens gedisciplineerd je huiswerk thuis te maken, zelf de leerstof door te nemen en niet direct vragen te kunnen stellen aan je docent.

En hoe plan je ineens al je thuis werk? Hoe houd je dat bij? Hoe help je je kind(eren), hoe blijf je zelf nog in control met je eigen werkzaamheden en hoe zorgen we ervoor dat de boel niet ontploft? Dat jij, je partner en de kinderen op tijd je energie kwijt kunnen? Je niet het bloed onder elkaars nagels vandaan haalt. Het vraagt behoorlijk wat om ineens 24/7 op elkaars lip te zitten.


Hoe doen we dat en hoe gaan we hier samen mee om?

  • Kunnen we daarover het gesprek aangaan met elkaar?

  • Is er ruimte om elkaar te laten zien wanneer je het moeilijk hebt?

  • Is er ruimte voor je kinderen om zich kwetsbaar op te stellen?

  • Is er ruimte voor jullie als ouders om dat te doen? En HOE doe je dat dan?

Wij hebben vanochtend even met z’n drieën gezeten, waar lopen we tegenaan, wat vinden we lastig, waar hebben we behoefte aan?

Dat resulteerde in een aantal oplossingen, die voor ieder van ons anders waren. Maar waar we wel alledrie mee verder konden.

Zo heb ik eerst met mijn dochter gezeten om die berg aan informatie even in behapbare brokken te maken, zodat ook zij weer verder kan. We hebben met z’n drieën afgesproken dat we boven een gezamenlijke werkkamer maken, waar we alledrie samen kunnen gaan zitten werken. Ik begrijp heel goed dat niet iedereen die mogelijkheid heeft, maar

  • Creëer ergens een plek of een tijd, waar ontspanning ontspanning is en werk werk.

  • Praat elke dag even met elkaar, wat ging goed, wat kan beter?

  • Kun je gedurende de dag even een frisse neus halen met z’n allen of misschien met een aantal gezinsleden?

  • Wissel je dagindeling af met denk- en doe dingen.

  • Doe wat vaker iets samen? Afwassen, koken, spelletje. Bak samen iets lekkers, maak samen schoon. Het hoeven maar heel kleine klusjes te zijn om het leven met z’n allen een stukje aangenamer en leefbaarder te houden.

En ik kan me heel goed voorstellen dat het je af en toe tot HIER zit en je het even niet meer weet. Want, geloof me, dit gaat nog even duren!

Meivakantie? Grote kans dat we thuis zitten, geen kampeeractiviteiten voor ons of zonvakanties wellicht voor anderen.

Het is goed om je kinderen al enigszins voor te bereiden op mogelijke teleurstellingen, zodat ze daar mee leren omgaan.


Zou jij het fijn vinden om met andere ouders je ervaringen uit te wisselen en van elkaar tips en tricks te ontvangen? Online met elkaar even praten in deze tijd waarin we niet fysiek bij elkaar kunnen zijn.

Laat het me weten door een reactie hieronder.

Ik bied deze online gesprekken aan. En het mooie is, het is nog gratis ook!

Kun je niet wachten en wil je direct al wat tips en tricks horen van andere ouders dan kun je je al wel vast melden voor deze online groepsgesprekken.

コメント


bottom of page